Tutaj kupisz moje rękodieło

Przepisy kulinarne Zosi

 Ucierane ciasto z jabłkami!

5 jaj 
1 kostka masła
2 szklanki mąki 
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyż. proszku do pieczenia
garść orzechów laskowych lub rodzynek(jeżeli mam)

Kruszyna:
0,5, szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
1 żółtko

Masło ucieram z cukrem, dodaję dwa jajka wbijając po jednym naraz, cały czas ucierając mikserem. Osobno mieszam szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Wsypuję ją do miski, a następnie dodaję dwa jajka, kolejno dodaję drugą szklankę mąki, tak aby jako ostatnie do masy dodać jajko. Ciasto musi być puszyste. Wykładam je na blachę. Jabłka trę na tarce o grubych oczkach i wykładam na cieście poprzednio odciskając je z soku, (sok wypijam :), posypuję orzechami (opcjonalnie). Na koniec z wierzchu wykładam kruszynę.
Jak zrobić kruszynę? Mieszkam cukier, z masłem i mąką, a następnie ucieram mikserem, aż do uzyskania grudek. Ostatecznie zagniatam ją ręką.

Bardzo ważna jest kolejność dodawania składników, właściwie to jest istota udanego ciasta. Czyli:

1. masło+cukier
2. dwa jajka
3. szklanka mąki z proszkiem do pieczenia
4. dwa jajka
5. szklanka mąki
6. jajko

 
Pieczemy w piekarniku 180 C, 45 min, na środkowym ruszcie.

Ciasto jest łatwe, pyszne i niedrogie. Zamiast jabłek można dać inne owoce. Ja ostatnio dodałam do jabłek gruszkę pokrojoną w ósemki. Pychotka!









Smacznego!















 





3 komentarze:

  1. przepyszne ,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo smaczne,juz wyprobowane w moim domu,gdyby byla Pani tak uprzejma podac przepis na ten sernik,ktory sie tak pieknie prezentuje i z pewnoscia jest doskonaly bylabym bardzo wdzieczna.Serdecznie pozdrawiam i wciaz sledze z wielka radoscia caly blog.Ketrzynianka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne ciacho mniam pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.